Blog

ZAPRASZAMY DO NOWEGO ŚWIATA

Szanowni Państwo, zapraszamy i prezentujemy! Nasze nowe zaproszenia do Nowego Świata. W nowej odsłonie mogą stać się jeszcze bardziej trafionym prezentem dla...

PIERWSZE OZNAKI LATA

Orzeźwiający i świeży smak, który przypomina lata beztroskiego, sielskiego dzieciństwa, do którego zawsze chętnie wracamy myślami. Pierwsze oznaki lata,...

ZAKOCHAJ SIĘ W… ZUPACH!

utworzone przez | maj 27, 2024 | Uncategorized | 0 komentarzy

Zupełnie na nowo. Na spokojnie i z pomysłem. Bo można, bo mamy wrażenie, że w ostatnim czasie miłość do zup rozkwita na całego. Jest kreatywnie, prosto i zdrowo. A to niesamowicie dobra wiadomość, zwłaszcza zimową porą, kiedy potrzeba nam czegoś smacznego i pachnącego na rozgrzanie. Sezon na nie trwa nieustannie, a w zależności od pory roku, możemy wyczarować w garnku cuda… 

Polska kuchnia to różnorodność, często zapomniane smaki, na szczęście dziś odkrywane równie często na nowo. Prostota miesza się tutaj z pomysłem, a pomysłowość wyciągamy z natury. To najlepszy przepis na każde danie. Zupy trwale – w różnych kulturach i kuchniach świata – stanowią nie tylko pomysł na obiad, są kolacją, a nawet śniadaniem! Bo są niesamowite. Niesamowitość znajdujemy w połączeniu smaków i zapachów. Tutaj aromaty sezonowych warzyw dobrze komponują się ze starannie dobranymi, często świeżymi ziołami. Tutaj wywar z dobrze wybranego mięsa, stanowi bazę smaku. Tutaj gotuje się natura! Przygotowanie zupy często zaczynamy… w lesie, na łąkach i polach. Jesienią królują dynie, królują i grzyby. Nieprawdopodobnie intensywne zapachy lasu komponują się ze sobą w jednolitą całość, gdzie smakowe akcenty potrafią wprawić w zdumienie. Dyniowa coraz częściej, obok grzybowej i czerwonego barszczu pojawia się na wigilijnych stołach. Wiosna to z kolei radość z pojawiającego się słońca i pierwszych wiosennych warzyw… Każdy czeka na inspiracje marchewkowe, kremy z białych warzyw, czy następnie letnie kremy paprykowe lub węgierskie zupy na bazie papryki. Nie zapominajmy o klasykach regionu… kwaśnica, która króluje w górach, śląski żurek, czy oberiba – cudowna śląska zupa z kalarepy… Lato to chłodniki na wiele sposób i wiele pomysłów.

Zupowe love opanowało trochę ostatnio modny, kulinarny świat. W dobrym gotowaniu, oprócz naturalnych składników, potrzebne jest serce i miłość. Mając te dwie rzeczy – cechy możemy być pewni, że nasz garnek będzie sprawiał naszym bliskim nieziemską radość. A radość ze wspólnego biesiadowania przy wspólnym stole, to coś, co zakorzenione głęboko w naszej tradycji wkracza dziś na dużo wyższy i lepszy wymiar. Może nie ma u nas jeszcze zasiedzenia przy stole, jak w modelu ukochanej Italii, ale na pewno sielskości, smaku i radości nie można nam odmówić… Nowy Świat lubi i styl polski, i styl włoski. Lubimy też naturę i to, co z niej najlepsze, wydobywamy na nowo-światowe talerze… Zawsze mając na uwadze aurę za oknem, zawsze bacząc na zapach i smak…

Zakochajcie się w zupach na nowo!

KOPA GRILL PREZENTUJE…

Wiosna póki co nas nie rozpieszcza w tym roku. Może lato okaże się zaskakujące, ciepłe, głębokie. Jednak w niektórych okolicznościach – zwłaszcza okolicznościach Nowego Świata pory roku nie mają znaczenia kiedy się grilluje... Króluje u nas od niedawna, odczekał swoje...

JAKI JEST SEKRET NASZEGO KREMU Z PRAŻONEJ DYNI?

Dynia to produkt sezonowy, który jesienią często gości na naszych talerzach w wielu odsłonach. Najczęściej jednak w formie pysznego kremu. Jaki jest sekret naszej receptury kremu z dyni? Historia dyni w Polsce Pierwsze wzmianki o dyni w Polsce pochodzą z XVI wieku,...

JAGNIĘCINA – ZAPOMNIANY SMAK

U nas nieustannie wprost z nieodległych hal. Powszechnie chyba powoli powraca do łask, ale w Nowym Świecie jest tak trochę od zawsze, bo wyjątkowo ją cenimy i potrafimy o niej gustownie opowiadać... To mięso z klasą i istota dobrej, lekko wyszukanej, acz wciąż prostej...