Blog

ZAPRASZAMY DO NOWEGO ŚWIATA

Szanowni Państwo, zapraszamy i prezentujemy! Nasze nowe zaproszenia do Nowego Świata. W nowej odsłonie mogą stać się jeszcze bardziej trafionym prezentem dla...

PIERWSZE OZNAKI LATA

Orzeźwiający i świeży smak, który przypomina lata beztroskiego, sielskiego dzieciństwa, do którego zawsze chętnie wracamy myślami. Pierwsze oznaki lata,...

WINA NOWEGO ŚWIATA – MEKSYKAŃSKA WŁOSKOŚĆ

utworzone przez | lut 14, 2024 | Uncategorized | 0 komentarzy

Każdy kraj, który słynie z wina jest niepowtarzalny i w każdym z nich – od tak zimnych i „nie-winnych” miejsc jak Bornholm, po tak gorące i egzotyczne, jak Indie czy Meksyk – spotkamy charakterystyczne szczepy i jedyne w swoim rodzaju podejście do uprawy. Zwykle niespotykane w innych krajach, czy regionach. Fenomen wina polega bowiem na tym, iż każde jest inne – mocno indywidualne i osadzone tu i teraz.

A tu i teraz dzieje się w odległym Meksyku. To historia z domieszką włoskości – włoskości, która jest w wielu przypadkach bywa początkiem wielkiej miłości, przekładanej na swój styl życia, gotowania i uprawiania wina. Włoskości, od której tak wiele się rozpoczęło i zadziało na całym świecie. Meksyk wchłonął włoskość i pięknie ją wykorzystał, mając niesamowite warunki pozwalające na uprawę winorośli. Dolina Guadalupe to wyjątkowość, magiczność i tajemniczość w jednym. Tu tradycja przodków kontrastuje, ale i idealnie miesza się z innowacjami na miarę XXI wieku. Klimatyczność miejsca zamyka się w pięknej przyrodzie – zieleń winnic i ochry na magicznych wzgórzach. Taka mała Toskania w sercu Meksyku. A gdzie jej początek?

To Don Angelo Cetto – człowiek wizjoner zasiał jej ziarno w 1928 roku, czerpiąc z europejskiej tradycji winiarskiej, wykorzystując umiejętności i wiedzę, jaką zdobył w rodzinnym włoskim Trydencie. Po latach doświadczeń i nieustannej pracy, pojawił się prestiż i rozpoznawalność win L.A. Cetto na całym świecie. Kolejne pokolenie winiarskiej rodziny nie próżnowało – Don Luis Agustín Cetto, wierny tradycji i sposobom winiarskim ojca, wzmocnił markę meksykańskich win, tworząc prawdziwą potęgę w Valle de Guadalupe i jako utalentowany etnolog, znający ziemię i tradycje, wprowadził meksykańskie wina do najlepszych i uznanych światowych gatunków, sprawiając, iż były i są pożądane przez najbardziej wymagające podniebienia. Spełnione meksykańskie marzenia to kilka gatunków białych i czerwonych, które dziś wytwarzane są na obszarze Valle de Guadalupe, San Vicente, San Antonio de las Minas i Tecate, dolin składających się na całość L.A. Cetto. Spory obszar to spora różnorodność – gleby, klimatu, wiatru czy morskiej bryzy… To wszystko to składniki meksykańskiej mieszanki, gdzie szczęści, uszanowanie tradycji, nowe odmiany i techniki winiarskie, sprawiły, że L.A. Cetto po prostu jest różnorodną historią, mimo że z odległego Meksyku, to jednak wyjątkowo bliską…

KOPA GRILL PREZENTUJE…

Wiosna póki co nas nie rozpieszcza w tym roku. Może lato okaże się zaskakujące, ciepłe, głębokie. Jednak w niektórych okolicznościach – zwłaszcza okolicznościach Nowego Świata pory roku nie mają znaczenia kiedy się grilluje... Króluje u nas od niedawna, odczekał swoje...

JAKI JEST SEKRET NASZEGO KREMU Z PRAŻONEJ DYNI?

Dynia to produkt sezonowy, który jesienią często gości na naszych talerzach w wielu odsłonach. Najczęściej jednak w formie pysznego kremu. Jaki jest sekret naszej receptury kremu z dyni? Historia dyni w Polsce Pierwsze wzmianki o dyni w Polsce pochodzą z XVI wieku,...

JAGNIĘCINA – ZAPOMNIANY SMAK

U nas nieustannie wprost z nieodległych hal. Powszechnie chyba powoli powraca do łask, ale w Nowym Świecie jest tak trochę od zawsze, bo wyjątkowo ją cenimy i potrafimy o niej gustownie opowiadać... To mięso z klasą i istota dobrej, lekko wyszukanej, acz wciąż prostej...