Blog

ZAPRASZAMY DO NOWEGO ŚWIATA

Szanowni Państwo, zapraszamy i prezentujemy! Nasze nowe zaproszenia do Nowego Świata. W nowej odsłonie mogą stać się jeszcze bardziej trafionym prezentem dla...

PIERWSZE OZNAKI LATA

Orzeźwiający i świeży smak, który przypomina lata beztroskiego, sielskiego dzieciństwa, do którego zawsze chętnie wracamy myślami. Pierwsze oznaki lata,...

WIGILIA DLA TWOJEJ FIRMY!

utworzone przez | gru 4, 2023 | Uncategorized | 0 komentarzy

Czas Świąt to czas magiczny. To wspólnie spędzone chwile w gronie najbliższych przyjaciół, rodziny, ale też z tymi, z którymi przebywamy na co dzień, w warunkach często mocno oficjalnych, w atmosferze gonitwy i zabiegania, relacji bardzo służbowych. Warto docenić tych, z którymi każdego dnia pracowniczo realizujemy zadania i projekty, z którymi „walczymy”, by dopiąć na czas realizacje,  produkcje. Warto razem zwolnić i w duchu slow spędzić okołoświąteczny czas.

Restauracja Nowy Świat przygotowała dla Państwa specjalną ofertę wigilijną, dedykowaną firmom. To kameralne przyjęcia, w pięknych wnętrzach, spokojnej atmosferze, przy najlepszym jedzeniu w Bielsku!

Co przygotowaliśmy na wigilijny stół? Sam możesz skomponować swoją wigilijny, firmowy zestaw!

Aperitif

Grzane wino z likierem Grand Marnier

Grzaniec z cieszyńskiego piwa z korzennymi przyprawami

Przystawki
Galaretka rybna z warzywami z olejem z pestek dyni
Śledź w tłuczonym pieprzu
Śledź w śmietanie z jabłkiem i porem
Sałatka z wędzonym łososiem z crème fraîche i koperkiem
Carpaccio z dojrzewającej wołowiny nacieranej kminkiem i kolendrą z oliwą i ciabattą

Zupy
Delikatny rosół rybny z klopsikami z dorsza z lubczykiem i koperkiem
Krem z leśnych grzybów
Tradycyjny barszcz z uszkami
Krem z dyni z prażonymi pestkami

Dania główne
Polędwica wołowa z grilla z borowikami w śmietanie
Pieczone udko z gęsi w winie i pomarańczach, gnocchi, czerwona kapusta
Polędwiczka z dorsza arktycznego z sałatką ziemniaczaną
Gicz jagnięca z prawdziwkami z dyniowym puree i czerwoną kapustą
Pieczony filet z halibuta z frytkami z cukinii i sałatką z zielonych szparagów

Degustacja pierogów 

pierogi z kapustą i grzybami, ruskie, z kaczki, z jagnięciny

Desery
Sernik z sosem waniliowym
Lody śmietankowe z leśnymi owocami na gorąco
Strudel makowy
Jabłecznik z korzennymi przyprawami
Gruszka marynowana w cynamonie i anyżu skropiona olejem z pestek dyni z lodami waniliowymi

KOPA GRILL PREZENTUJE…

Wiosna póki co nas nie rozpieszcza w tym roku. Może lato okaże się zaskakujące, ciepłe, głębokie. Jednak w niektórych okolicznościach – zwłaszcza okolicznościach Nowego Świata pory roku nie mają znaczenia kiedy się grilluje... Króluje u nas od niedawna, odczekał swoje...

JAKI JEST SEKRET NASZEGO KREMU Z PRAŻONEJ DYNI?

Dynia to produkt sezonowy, który jesienią często gości na naszych talerzach w wielu odsłonach. Najczęściej jednak w formie pysznego kremu. Jaki jest sekret naszej receptury kremu z dyni? Historia dyni w Polsce Pierwsze wzmianki o dyni w Polsce pochodzą z XVI wieku,...

JAGNIĘCINA – ZAPOMNIANY SMAK

U nas nieustannie wprost z nieodległych hal. Powszechnie chyba powoli powraca do łask, ale w Nowym Świecie jest tak trochę od zawsze, bo wyjątkowo ją cenimy i potrafimy o niej gustownie opowiadać... To mięso z klasą i istota dobrej, lekko wyszukanej, acz wciąż prostej...