Szanowni Państwo, zapraszamy i prezentujemy! Nasze nowe zaproszenia do Nowego Świata. W nowej odsłonie mogą stać się jeszcze bardziej trafionym prezentem dla...
Blog
PIERWSZE OZNAKI LATA
Orzeźwiający i świeży smak, który przypomina lata beztroskiego, sielskiego dzieciństwa, do którego zawsze chętnie wracamy myślami. Pierwsze oznaki lata,...
TRADYCYJNE POTRAWY WIGILIJNE W BIELSKU-BIAŁEJ

Współcześnie na stołach Bielszczan pojawiają się tradycyjne potrawy – czyli karp, sałatka kartoflana, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz, zupa grzybowa oraz kutia. Cofnijmy się do XIX i XX wieku i zobaczmy, jakie potrawy wówczas przyrządzano.
Jak wyglądały Święta Bożego Narodzenia w 1911 w zaborze austro-węgierskim, do którego należał wówczas okręg bielsko-bialski? Dzięki Gazecie Lwowskiej dowiadujemy się, że na stołach wigilijnych mieszkańców gościły takie dania jak: zupa z ryb z łazankami albo migdałowa, łupacz w sosie chrzanowym i sandacz z jajami i masłem. Tradycyjna wieczerza nie mogła obyć się bez karpia smażonego, kapusty czerwonej duszonej oraz kompotu z suszu. Święta obfitowały także w słodkie dania – łazanki z makiem i miodem lub znaną do dziś kutię. Zamożni mieszkańcy mogli sobie pozwolić na szczupaka w majonezie, który był gotowany w auszpiku (galarecie z żelatyny lub z wywaru z głów ryb) z dodatkiem pikli i jaj. Inne ciekawe pozycje w menu mieszkańców naszego regionu to sandacz z jajami siekanymi i masłem oraz karp smażony z sałatką z selera i kartofli. Przygotowywano także krem czekoladowy, a stół wigilijny uginał się od owoców, pierników, ciast i bakalii.
O tradycji kulinarnej Świąt Bielska – Białej dowiadujemy się dużo z powieści Marii Wardas „Wyłom”, traktującej o życiu mieszkańców Śląska Cieszyńskiego na przełomie XIX/XX wieku. Pisarka poświęciła Wigilii cały rozdział, nie zapominając także o przepisach świątecznych. Z kart powieści dowiadujemy się o specjalnych plackach, pieczonych z różnych rodzajów mąki i wody oraz o kluskach z masłem i suszonych śliwkach.
A jakie potrawy zagoszczą na Waszych stołach w Wigilię? Życzymy Wam Spokojnych, Zdrowych Świąt Bożego Narodzenia w rodzinnym gronie.
KOPA GRILL PREZENTUJE…
Wiosna póki co nas nie rozpieszcza w tym roku. Może lato okaże się...
JAKI JEST SEKRET NASZEGO KREMU Z PRAŻONEJ DYNI?
Dynia to produkt sezonowy, który jesienią często gości na naszych talerzach w...
JAGNIĘCINA – ZAPOMNIANY SMAK
U nas nieustannie wprost z nieodległych hal. Powszechnie chyba powoli powraca...
JAGODOWA MIŁOŚĆ
Lipiec to zdecydowanie ich miesiąc. Pojawiają się szybko i jeszcze szybciej...
PIERWSZE OZNAKI LATA
Orzeźwiający i świeży smak, który przypomina lata beztroskiego, sielskiego...
PO SĄSIEDZKU: PSTRĄG Z OJCOWA
Dawno, dawno temu... w sercu Ojcowskiego Parku Narodowego zrodziła się prosta...