Blog

ZAPRASZAMY DO NOWEGO ŚWIATA

Szanowni Państwo, zapraszamy i prezentujemy! Nasze nowe zaproszenia do Nowego Świata. W nowej odsłonie mogą stać się jeszcze bardziej trafionym prezentem dla...

PIERWSZE OZNAKI LATA

Orzeźwiający i świeży smak, który przypomina lata beztroskiego, sielskiego dzieciństwa, do którego zawsze chętnie wracamy myślami. Pierwsze oznaki lata,...

SABBIA VERMENTINO DI SARDEGNA

utworzone przez | sty 25, 2024 | Uncategorized | 0 komentarzy

Sabbia Vermentino di Sardegna to doskonałe białe wino, które w smaku jest mineralne i subtelnie słone. Samo pochodzenie szczepu Vermentino do niedawna było owiane tajemnicą, ale zmieniły to porównawcze badania DNA. 

Wino Sabbia oparte jest w 100% na szczepie Vermentino. Pochodzenie szczepu początkowo było nieznane – myślano, że jego ojczyzną jest Madera, gdzie przez Hiszpanię miał trafić na południe Europy. Porównawcze badania DNA rozwiały wszelkie wątpliwości – Vermentino wywodzi się z Włoch, gdzie współcześnie najbardziej popularne jest w Ligurii i na Sardynii. Winorośle uprawiane na suchej, wyjałowionej ziemi pod włoskim słońcem, zmuszają krzewy do ciągnięcia wilgoci z dużej głębokości. Sprawia to, że smak wina Sabbia jest zaopatrzony w lekką nutę słoności, która pochodzi z otaczającego wyspę Morza Tyrreńskiego. 

Sięgnijmy głębiej w jego bukiet. Sabbia Vermentino di Sardegna charakteryzuje się aromatem pełnym kwiatów i owoców tropikalnych. Jest przyjemnie wytrawne i subtelnie słone, przez co zbalansowane w smaku. Degustując Sabbię wyczujemy w nim przyjemną mineralność. A barwa? Oczywiście słomkowo-żółta z zielonkawymi refleksami. Charakter i pochodzenie tego wina sprawiają, że nie można przejść obok niego obojętnie. 

Sabbia idealnie komponuje się z przystawkami z owoców morza i daniami rybnymi. Wystarczy skosztować odrobinę, by zauroczyć się w jego smaku, równie pięknym jak malownicze widoki Sardynii. 

KOPA GRILL PREZENTUJE…

Wiosna póki co nas nie rozpieszcza w tym roku. Może lato okaże się zaskakujące, ciepłe, głębokie. Jednak w niektórych okolicznościach – zwłaszcza okolicznościach Nowego Świata pory roku nie mają znaczenia kiedy się grilluje... Króluje u nas od niedawna, odczekał swoje...

JAKI JEST SEKRET NASZEGO KREMU Z PRAŻONEJ DYNI?

Dynia to produkt sezonowy, który jesienią często gości na naszych talerzach w wielu odsłonach. Najczęściej jednak w formie pysznego kremu. Jaki jest sekret naszej receptury kremu z dyni? Historia dyni w Polsce Pierwsze wzmianki o dyni w Polsce pochodzą z XVI wieku,...

JAGNIĘCINA – ZAPOMNIANY SMAK

U nas nieustannie wprost z nieodległych hal. Powszechnie chyba powoli powraca do łask, ale w Nowym Świecie jest tak trochę od zawsze, bo wyjątkowo ją cenimy i potrafimy o niej gustownie opowiadać... To mięso z klasą i istota dobrej, lekko wyszukanej, acz wciąż prostej...