Blog

MAJÓWKA Z NOWYM ŚWIATEM

Majowy weekend zapowiada się pod hasłem czasem słońce, czasem deszcz. W Nowym Świecie znajdziecie Państwo słońce niezależnie od tego, co za oknem. Gdyby...

PO SĄSIEDZKU: PSTRĄG Z OJCOWA

Dawno, dawno temu... w sercu Ojcowskiego Parku Narodowego zrodziła się prosta historia o pstrągu. Historia, której korzenie sięgają lat 30 ubiegłego wieku....

JAKI JEST SEKRET NASZEGO KREMU Z PRAŻONEJ DYNI?

utworzone przez | sie 26, 2025 | Uncategorized | 0 komentarzy

Dynia to produkt sezonowy, który jesienią często gości na naszych talerzach w wielu odsłonach. Najczęściej jednak w formie pysznego kremu. Jaki jest sekret naszej receptury kremu z dyni?

Historia dyni w Polsce

Pierwsze wzmianki o dyni w Polsce pochodzą z XVI wieku, kiedy to Marcin z Urzędowa w „Herbarzu Polskim” pisał o dyni w kontekście pozytywnego wpływu warzywa na żołądek. Szymon Syreński, żyjący na przełomie XVI i XVII wieku w „Zielniku” był już bardziej konkretny, polecając osobom cierpiącym na gorączkę zupę z dyni z mlekiem, szafranem, cynamonem, odrobiną pieprzu oraz rodzynek. W opublikowanej w 1783 r. książce „Kucharz doskonały” autorstwa Wojciecha Wielądki pojawiły się przepisy na zupę dyniową z mlekiem, masłem i cukrem oraz dynię duszoną z masłem, cebulą, pietruszką oraz dodatkiem żółtka. W XX wieku w publikacji „Nasza kuchnia” Walburgi Fójcikowej znalazł się przepis na dynię w winie. 

Sekret receptury kremu z prażonej dyni z Nowego Świata

Podtrzymując bogatą tradycję polską, postanowiliśmy stworzyć własną interpretację kremu z dyni. Pieczemy dynię piżmową i dynię Nelson, następnie dodajemy mleko kokosowe. Gotujemy wszystkie składniki, a kiedy osiągną idealny smak, miksujemy je. Do dekoracji używamy parzone pestki dyni wraz z olejem z pestek dyni. Naszym sekretem jest nie tylko unikatowa receptura, inspirowana kuchnią polską i fusion, ale i perfekcyjny sposób przygotowania. Zapraszamy do naszej restauracji, by się o tym przekonać. 

KOPA GRILL PREZENTUJE…

Wiosna póki co nas nie rozpieszcza w tym roku. Może lato okaże się zaskakujące, ciepłe, głębokie. Jednak w niektórych okolicznościach – zwłaszcza okolicznościach Nowego Świata pory roku nie mają znaczenia kiedy się grilluje... Króluje u nas od niedawna, odczekał swoje...

JAGNIĘCINA – ZAPOMNIANY SMAK

U nas nieustannie wprost z nieodległych hal. Powszechnie chyba powoli powraca do łask, ale w Nowym Świecie jest tak trochę od zawsze, bo wyjątkowo ją cenimy i potrafimy o niej gustownie opowiadać... To mięso z klasą i istota dobrej, lekko wyszukanej, acz wciąż prostej...

JAGODOWA MIŁOŚĆ

Lipiec to zdecydowanie ich miesiąc. Pojawiają się szybko i jeszcze szybciej znikają. Nic dziwnego, że smakujemy ich do woli. Tak, by zapamiętać do kolejnego lata. Czas wakacji nieustannie kojarzy się z jagodowym szaleństwem. Zbierane w lasach, możliwe do kupienia na...