Blog

ZAPRASZAMY DO NOWEGO ŚWIATA

Szanowni Państwo, zapraszamy i prezentujemy! Nasze nowe zaproszenia do Nowego Świata. W nowej odsłonie mogą stać się jeszcze bardziej trafionym prezentem dla...

PIERWSZE OZNAKI LATA

Orzeźwiający i świeży smak, który przypomina lata beztroskiego, sielskiego dzieciństwa, do którego zawsze chętnie wracamy myślami. Pierwsze oznaki lata,...

CHLEB NASZ POWSZEDNI

utworzone przez | lut 13, 2025 | Uncategorized | 0 komentarzy

Wypiekany i jedzony nieustannie, prawie od 12 tysięcy lat. Każdego dnia, traktowany z szacunkiem, miłością i dbałością. Od zawsze to mieszanka zbóż i wody. Tyle i aż tyle. Niezmiennie kojarzy się nam z domem rodzinnym i dzieciństwem u babci, kiedy do szczęścia nie potrzebowaliśmy wiele – kromka ciepłego jeszcze chleba z masłem wystarczyła.

Tego smaku się nie zapomina, ten smak i zapach towarzyszy nam przez całe życie, przywołując zawsze najcudowniejsze wspomnienia. Wypiekany samodzielnie, tradycyjnie poprzez ręczne wyrabianie i formowanie. Prawdziwy, na zakwasie, z idealnymi proporcjami różnego rodzaju mąk. Z chrupiącą skórką i delikatnym, puszystym wnętrzem. Z ziarnami albo makiem… Chleb w takim wymiarze to sztuka. Sztuka, która staje się prozą życia, jego wypiekanie zaś – zawsze godzinne, zawsze w 200 – 220 stopniach C to spektakl, który staje się codziennością.

Chleb, tworzony według starych receptur potrafi zaskoczyć. To nie tylko podstawa każdego dnia, prosty posiłek, bogaty w naturalne składniki. To też ważny element naszej kultury, naszych wartości i tradycji. To proste historie zamknięte w kromce pieczonego chleba…

Nowy Świat lubi prostotę, lubi też opowieści. W swojej kuchni docenia tradycję i czasami nawet zapomniane receptury, dlatego nasz chleb to chleb Pana Pawła Włodarskiego – pełnoziarnisty, pieczony na zakwasie, tylko z ekologicznych składników. W wielu rodzajach: żytni, pszenno-żytni, orkiszowy, z ziarnami lub bez. Dostępny codziennie i od święta. Serwowany w ramach dodatku do dań i samodzielnie.

KOPA GRILL PREZENTUJE…

Wiosna póki co nas nie rozpieszcza w tym roku. Może lato okaże się zaskakujące, ciepłe, głębokie. Jednak w niektórych okolicznościach – zwłaszcza okolicznościach Nowego Świata pory roku nie mają znaczenia kiedy się grilluje... Króluje u nas od niedawna, odczekał swoje...

JAKI JEST SEKRET NASZEGO KREMU Z PRAŻONEJ DYNI?

Dynia to produkt sezonowy, który jesienią często gości na naszych talerzach w wielu odsłonach. Najczęściej jednak w formie pysznego kremu. Jaki jest sekret naszej receptury kremu z dyni? Historia dyni w Polsce Pierwsze wzmianki o dyni w Polsce pochodzą z XVI wieku,...

JAGNIĘCINA – ZAPOMNIANY SMAK

U nas nieustannie wprost z nieodległych hal. Powszechnie chyba powoli powraca do łask, ale w Nowym Świecie jest tak trochę od zawsze, bo wyjątkowo ją cenimy i potrafimy o niej gustownie opowiadać... To mięso z klasą i istota dobrej, lekko wyszukanej, acz wciąż prostej...