Szanowni Państwo, zapraszamy i prezentujemy! Nasze nowe zaproszenia do Nowego Świata. W nowej odsłonie mogą stać się jeszcze bardziej trafionym prezentem dla...
Blog
PIERWSZE OZNAKI LATA
Orzeźwiający i świeży smak, który przypomina lata beztroskiego, sielskiego dzieciństwa, do którego zawsze chętnie wracamy myślami. Pierwsze oznaki lata,...
CHLEB NASZ POWSZEDNI

Wypiekany i jedzony nieustannie, prawie od 12 tysięcy lat. Każdego dnia, traktowany z szacunkiem, miłością i dbałością. Od zawsze to mieszanka zbóż i wody. Tyle i aż tyle. Niezmiennie kojarzy się nam z domem rodzinnym i dzieciństwem u babci, kiedy do szczęścia nie potrzebowaliśmy wiele – kromka ciepłego jeszcze chleba z masłem wystarczyła.
Tego smaku się nie zapomina, ten smak i zapach towarzyszy nam przez całe życie, przywołując zawsze najcudowniejsze wspomnienia. Wypiekany samodzielnie, tradycyjnie poprzez ręczne wyrabianie i formowanie. Prawdziwy, na zakwasie, z idealnymi proporcjami różnego rodzaju mąk. Z chrupiącą skórką i delikatnym, puszystym wnętrzem. Z ziarnami albo makiem… Chleb w takim wymiarze to sztuka. Sztuka, która staje się prozą życia, jego wypiekanie zaś – zawsze godzinne, zawsze w 200 – 220 stopniach C to spektakl, który staje się codziennością.
Chleb, tworzony według starych receptur potrafi zaskoczyć. To nie tylko podstawa każdego dnia, prosty posiłek, bogaty w naturalne składniki. To też ważny element naszej kultury, naszych wartości i tradycji. To proste historie zamknięte w kromce pieczonego chleba…
Nowy Świat lubi prostotę, lubi też opowieści. W swojej kuchni docenia tradycję i czasami nawet zapomniane receptury, dlatego nasz chleb to chleb Pana Pawła Włodarskiego – pełnoziarnisty, pieczony na zakwasie, tylko z ekologicznych składników. W wielu rodzajach: żytni, pszenno-żytni, orkiszowy, z ziarnami lub bez. Dostępny codziennie i od święta. Serwowany w ramach dodatku do dań i samodzielnie.
KOPA GRILL PREZENTUJE…
Wiosna póki co nas nie rozpieszcza w tym roku. Może lato okaże się...
JAKI JEST SEKRET NASZEGO KREMU Z PRAŻONEJ DYNI?
Dynia to produkt sezonowy, który jesienią często gości na naszych talerzach w...
JAGNIĘCINA – ZAPOMNIANY SMAK
U nas nieustannie wprost z nieodległych hal. Powszechnie chyba powoli powraca...
JAGODOWA MIŁOŚĆ
Lipiec to zdecydowanie ich miesiąc. Pojawiają się szybko i jeszcze szybciej...
PIERWSZE OZNAKI LATA
Orzeźwiający i świeży smak, który przypomina lata beztroskiego, sielskiego...
PO SĄSIEDZKU: PSTRĄG Z OJCOWA
Dawno, dawno temu... w sercu Ojcowskiego Parku Narodowego zrodziła się prosta...