Majowy weekend zapowiada się pod hasłem czasem słońce, czasem deszcz. W Nowym Świecie znajdziecie Państwo słońce niezależnie od tego, co za oknem. Gdyby...
Blog
PO SĄSIEDZKU: PSTRĄG Z OJCOWA
Dawno, dawno temu... w sercu Ojcowskiego Parku Narodowego zrodziła się prosta historia o pstrągu. Historia, której korzenie sięgają lat 30 ubiegłego wieku....
KOPA GRILL PREZENTUJE…

Wiosna póki co nas nie rozpieszcza w tym roku. Może lato okaże się zaskakujące, ciepłe, głębokie. Jednak w niektórych okolicznościach – zwłaszcza okolicznościach Nowego Świata pory roku nie mają znaczenia kiedy się grilluje… Króluje u nas od niedawna, odczekał swoje zanim go uruchomiliśmy, więc nawet ma już jakąś niewielką historię powstałą, kiedy wypatrywał wejścia… I wreszcie jest! Monumentalny, wyniosły, majestatyczny. I jedyny w Bielsku-Białej, jedyny w regionie Podbeskidzia, jedyny na Śląsku, wreszcie jedyny w Polsce! Kopa Grill – piec, dzięki któremu potrawy z naszej kuchni to więcej niż sto procent smaku.
To najnowocześniejszy, światowej sławy grillowy piec dostępny jedynie w najlepszych restauracjach świata. Innowacyjny i niezwykle szybki, który pozwala na kuchenne cuda i wariacje. Opalany węglem drzewnym lub drewnem ma niezwykle wiele możliwości tworzenia najprostszych grillowych dań w nowej odsłonie, najprostszych, ale i tych bardziej skomplikowanych, ze sporą ilością składników. Zrobimy w nim dosłownie wszystko, mając na uwadze jak zwykle najwyższą jakość produktów, a teraz i sprzętu, którego używamy. Osiąga temperaturę w granicach do 600°C!, a zużycie węgla jest sporo mniejsze niż w tradycyjnym, otwartym grillu, tak samo szybkość, dzięki zamknięciu jest zaskakująca. Dlatego od teraz możemy serwować grillowe rarytasy i chcemy (ba! możemy) zaprosić na wiele subtelnych i wyselekcjonowanych dań.
Pamiętamy jednak, że w prostocie tkwi nasza największa siła, dlatego tworząc menu Kopa Grill skupiliśmy się na najwyższej jakości składników, starannie wybranych i wyszukanych w różnych regionach świata. Na początek nasze grillowe menu będzie opiewało prostotą i minimalizmem – ale tak lubimy najbardziej. Każde proponowane danie to kompozycja z odpowiednio dobranymi, grillowanymi dodatkami, tak by talerz wyglądał idealnie. W Nowym Świecie grillowe szaleństwo od dziś na zawsze…
JAKI JEST SEKRET NASZEGO KREMU Z PRAŻONEJ DYNI?
Dynia to produkt sezonowy, który jesienią często gości na naszych talerzach w...
JAGNIĘCINA – ZAPOMNIANY SMAK
U nas nieustannie wprost z nieodległych hal. Powszechnie chyba powoli powraca...
JAGODOWA MIŁOŚĆ
Lipiec to zdecydowanie ich miesiąc. Pojawiają się szybko i jeszcze szybciej...
PIERWSZE OZNAKI LATA
Orzeźwiający i świeży smak, który przypomina lata beztroskiego, sielskiego...
PO SĄSIEDZKU: PSTRĄG Z OJCOWA
Dawno, dawno temu... w sercu Ojcowskiego Parku Narodowego zrodziła się prosta...
PODARUJ CHWILE W PREZENCIE!
Restauracja Nowy Świat to nie tylko wyjątkowa kuchnia, wyśmienite wino i...