Blog

MAJÓWKA Z NOWYM ŚWIATEM

Majowy weekend zapowiada się pod hasłem czasem słońce, czasem deszcz. W Nowym Świecie znajdziecie Państwo słońce niezależnie od tego, co za oknem. Gdyby...

PO SĄSIEDZKU: PSTRĄG Z OJCOWA

Dawno, dawno temu... w sercu Ojcowskiego Parku Narodowego zrodziła się prosta historia o pstrągu. Historia, której korzenie sięgają lat 30 ubiegłego wieku....

KOPA GRILL PREZENTUJE…

utworzone przez | wrz 2, 2025 | Uncategorized | 0 komentarzy

Wiosna póki co nas nie rozpieszcza w tym roku. Może lato okaże się zaskakujące, ciepłe, głębokie. Jednak w niektórych okolicznościach – zwłaszcza okolicznościach Nowego Świata pory roku nie mają znaczenia kiedy się grilluje… Króluje u nas od niedawna, odczekał swoje zanim go uruchomiliśmy, więc nawet ma już jakąś niewielką historię powstałą, kiedy wypatrywał wejścia… I wreszcie jest! Monumentalny, wyniosły, majestatyczny. I jedyny w Bielsku-Białej, jedyny w regionie Podbeskidzia, jedyny na Śląsku, wreszcie jedyny w Polsce! Kopa Grill – piec, dzięki któremu potrawy z naszej kuchni to więcej niż sto procent smaku.

To najnowocześniejszy, światowej sławy grillowy piec dostępny jedynie w najlepszych restauracjach świata. Innowacyjny i niezwykle szybki, który pozwala na kuchenne cuda i wariacje. Opalany węglem drzewnym lub drewnem ma niezwykle wiele możliwości tworzenia najprostszych grillowych dań w nowej odsłonie, najprostszych, ale i tych bardziej skomplikowanych, ze sporą ilością składników. Zrobimy w nim dosłownie wszystko, mając na uwadze jak zwykle najwyższą jakość produktów, a teraz i sprzętu, którego używamy. Osiąga temperaturę w granicach do 600°C!, a zużycie węgla jest sporo mniejsze niż w tradycyjnym, otwartym grillu, tak samo szybkość, dzięki zamknięciu jest zaskakująca. Dlatego od teraz możemy serwować grillowe rarytasy i chcemy (ba! możemy) zaprosić na wiele subtelnych i wyselekcjonowanych dań.

Pamiętamy jednak, że w prostocie tkwi nasza największa siła, dlatego tworząc menu Kopa Grill skupiliśmy się na najwyższej jakości składników, starannie wybranych i wyszukanych w różnych regionach świata. Na początek nasze grillowe menu będzie opiewało prostotą i minimalizmem – ale tak lubimy najbardziej. Każde proponowane danie to  kompozycja z odpowiednio dobranymi, grillowanymi dodatkami, tak by talerz wyglądał idealnie. W Nowym Świecie grillowe szaleństwo od dziś na zawsze…

JAKI JEST SEKRET NASZEGO KREMU Z PRAŻONEJ DYNI?

Dynia to produkt sezonowy, który jesienią często gości na naszych talerzach w wielu odsłonach. Najczęściej jednak w formie pysznego kremu. Jaki jest sekret naszej receptury kremu z dyni? Historia dyni w Polsce Pierwsze wzmianki o dyni w Polsce pochodzą z XVI wieku,...

JAGNIĘCINA – ZAPOMNIANY SMAK

U nas nieustannie wprost z nieodległych hal. Powszechnie chyba powoli powraca do łask, ale w Nowym Świecie jest tak trochę od zawsze, bo wyjątkowo ją cenimy i potrafimy o niej gustownie opowiadać... To mięso z klasą i istota dobrej, lekko wyszukanej, acz wciąż prostej...

JAGODOWA MIŁOŚĆ

Lipiec to zdecydowanie ich miesiąc. Pojawiają się szybko i jeszcze szybciej znikają. Nic dziwnego, że smakujemy ich do woli. Tak, by zapamiętać do kolejnego lata. Czas wakacji nieustannie kojarzy się z jagodowym szaleństwem. Zbierane w lasach, możliwe do kupienia na...