Blog

MAJÓWKA Z NOWYM ŚWIATEM

Majowy weekend zapowiada się pod hasłem czasem słońce, czasem deszcz. W Nowym Świecie znajdziecie Państwo słońce niezależnie od tego, co za oknem. Gdyby...

PO SĄSIEDZKU: PSTRĄG Z OJCOWA

Dawno, dawno temu... w sercu Ojcowskiego Parku Narodowego zrodziła się prosta historia o pstrągu. Historia, której korzenie sięgają lat 30 ubiegłego wieku....

JAGNIĘCINA – ZAPOMNIANY SMAK

utworzone przez | sie 20, 2025 | Uncategorized | 0 komentarzy

U nas nieustannie wprost z nieodległych hal. Powszechnie chyba powoli powraca do łask, ale w Nowym Świecie jest tak trochę od zawsze, bo wyjątkowo ją cenimy i potrafimy o niej gustownie opowiadać… To mięso z klasą i istota dobrej, lekko wyszukanej, acz wciąż prostej kuchni. Słynie z niepowtarzalnego smaku, ale ciągle jeszcze nie do końca jest doceniana… Może dlatego w Nowym Świecie zyskała kilka swoich wariacji i doskonale odnajduje się w naszych kulinarnych historiach?

To przysmak. Bez wątpienia. Element kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Tam, wykorzystywana jest jako składnik kulinarnych wariacji każdego dnia. W wielorakich interpretacjach, zależnych od regionu. Oprócz smaku ma też najcenniejsze wśród mięs wartości odżywcze i chyba jest jednym z najzdrowszych hodowlanych mięs. Wpływ ma na to z pewnością specyficzna roślinność, przykładowo lecznicza, wykorzystywana w medycynie ludowej, która występuje na terenie wypasu owiec. A smak sam w sobie? To bez wątpienia ciekawa alternatywa dla powszechnej wciąż w naszym kraju wieprzowiny. To delikatność, niezwykły aromat i subtelność mięsa, z wyjątkową soczystością. Do tego dochodzi lekkostrawność i spora ilość pełnowartościowego białka. Prawdziwy rarytas.

W kulinarnym świecie jagnięcina gra zwykle pierwszoplanową rolę. Ale też trudną, bo wymaga specjalnego zaangażowania i kulinarnych interpretacji. Lubi się z czerwonym winem, odpowiednio dobranym pod kątem kompozycji smakowych, lubi się z silnymi – aromatycznymi przyprawami. A towarzystwo czosnku, tymianku i rozmarynu to kwintesencja smaku. Niebanalne połączenie można stworzyć też dobrze dobierając cytrusy, kurkumę, imbir i chilli. A królowanie w różnorodnych kuchniach świata sprawia, że tworzyć możemy i historie nasze, polskie i te orientalne, jak indyjskie rogan josh, czyli bliższe bo greckie kleftiko. A co na to Nowy Świat?

Nowy Świat jak zwykle podchodzi do tematu po swojemu. Czerpiąc z tradycji, mieszając smaki, komponując dania tak, by zawarta w nich historia na długa zapadała w pamięci Gości. I tak też zrodziła się ta najnowsza, gdzie gicz jagnięca duszona w czerwonym winie z rozmarynek i świeżym bukietem warzyw uzupełniona zostaje o kluseczki gnocchi, czerwoną kapustę z gęsim smalczykiem i sos demi glace z prawdziwkami… Czyli jak zwykle – czysta klasyka w zupełnie nowej odsłonie…

KOPA GRILL PREZENTUJE…

Wiosna póki co nas nie rozpieszcza w tym roku. Może lato okaże się zaskakujące, ciepłe, głębokie. Jednak w niektórych okolicznościach – zwłaszcza okolicznościach Nowego Świata pory roku nie mają znaczenia kiedy się grilluje... Króluje u nas od niedawna, odczekał swoje...

JAKI JEST SEKRET NASZEGO KREMU Z PRAŻONEJ DYNI?

Dynia to produkt sezonowy, który jesienią często gości na naszych talerzach w wielu odsłonach. Najczęściej jednak w formie pysznego kremu. Jaki jest sekret naszej receptury kremu z dyni? Historia dyni w Polsce Pierwsze wzmianki o dyni w Polsce pochodzą z XVI wieku,...

JAGODOWA MIŁOŚĆ

Lipiec to zdecydowanie ich miesiąc. Pojawiają się szybko i jeszcze szybciej znikają. Nic dziwnego, że smakujemy ich do woli. Tak, by zapamiętać do kolejnego lata. Czas wakacji nieustannie kojarzy się z jagodowym szaleństwem. Zbierane w lasach, możliwe do kupienia na...