Blog

MAJÓWKA Z NOWYM ŚWIATEM

Majowy weekend zapowiada się pod hasłem czasem słońce, czasem deszcz. W Nowym Świecie znajdziecie Państwo słońce niezależnie od tego, co za oknem. Gdyby...

PIERWSZE OZNAKI LATA

Orzeźwiający i świeży smak, który przypomina lata beztroskiego, sielskiego dzieciństwa, do którego zawsze chętnie wracamy myślami. Pierwsze oznaki lata,...

HISTORIA Z LIPOWYCH WZGÓRZ

utworzone przez | maj 24, 2025 | Uncategorized | 0 komentarzy

Historia, która toczy się powoli, sielsko i w zgodzie z naturą. Zaledwie kilkanaście kilometrów od Bielska-Białej, u podnóży Skrzycznego niespiesznie płynie czas. W gospodarstwie, które historią sięga do 1608 roku znajdujemy wszystko to, co w duchu natury i celebrowania chwil. Lipowe Wzgórza przechodziły z rąk do rąk, od Mikołaja Komorowskiego po Habsburgów, aż jakiś czas temu tknięto w nie ponownie nowe życie. I pasję.

Pasja ta objawia się na ponad 320 hektarach ziemi, gdzie uprawiane są zboża i hodowane zwierzęta. Na terenach przypominających park krajobrazowy, z bogatą roślinnością, licznymi alejkami i stawami. Początkowo wszystko to, co działo się w Lipowych Wzgórzach miało charakter bardzo prywatny, z czasem możliwości stały się dużo większe i tak zrodził się pomysł, by Lipowe Wzgórza gościły też w innych miejscach, nie tylko Lipowej. Goszczą na przykład w Nowym Świecie. Dlatego my możemy gościć Was – zdrowo, naturalnie i świeżo.

Z Lipowych Wzgórz czerpiemy energię, naturę, spokój. Dzielimy się z Wami jagnięciną, która u nas unosi się wraz z zapachem toskańskich ziół, w towarzystwie dyniowego puree czy prawdziwków. Dzielimy się wariacjami na temat gęsiny, kaczki czy perliczki. Dobierając aromatyczne zioła i dodatki tak, by całość muskała podniebienie. Proponując te wariacje Wam, wiemy, że proponujemy znakomicie. Za sprawą Lipowych Wzgórz.

KOPA GRILL PREZENTUJE…

Wiosna póki co nas nie rozpieszcza w tym roku. Może lato okaże się zaskakujące, ciepłe, głębokie. Jednak w niektórych okolicznościach – zwłaszcza okolicznościach Nowego Świata pory roku nie mają znaczenia kiedy się grilluje... Króluje u nas od niedawna, odczekał swoje...

JAKI JEST SEKRET NASZEGO KREMU Z PRAŻONEJ DYNI?

Dynia to produkt sezonowy, który jesienią często gości na naszych talerzach w wielu odsłonach. Najczęściej jednak w formie pysznego kremu. Jaki jest sekret naszej receptury kremu z dyni? Historia dyni w Polsce Pierwsze wzmianki o dyni w Polsce pochodzą z XVI wieku,...

JAGNIĘCINA – ZAPOMNIANY SMAK

U nas nieustannie wprost z nieodległych hal. Powszechnie chyba powoli powraca do łask, ale w Nowym Świecie jest tak trochę od zawsze, bo wyjątkowo ją cenimy i potrafimy o niej gustownie opowiadać... To mięso z klasą i istota dobrej, lekko wyszukanej, acz wciąż prostej...