Blog

ZAPRASZAMY DO NOWEGO ŚWIATA

Szanowni Państwo, zapraszamy i prezentujemy! Nasze nowe zaproszenia do Nowego Świata. W nowej odsłonie mogą stać się jeszcze bardziej trafionym prezentem dla...

PIERWSZE OZNAKI LATA

Orzeźwiający i świeży smak, który przypomina lata beztroskiego, sielskiego dzieciństwa, do którego zawsze chętnie wracamy myślami. Pierwsze oznaki lata,...

JESIENNE OPOWIEŚCI

utworzone przez | wrz 7, 2024 | Uncategorized | 0 komentarzy

Jesień idzie, nie ma na to rady. Pełna magii i tajemniczości. To przecież jedna z bardziej urokliwych i pięknych pór roku. Jeszcze muska słońcem, jeszcze otula przyjemnym ciepłem, jeszcze się toczą opowieści na polach, łąkach i w lasach. Jest przyjemnie, kolorowo, sielsko. W naszym zestawieniu, jest też bezsprzecznie smacznie.

Bo jesień ma swój smak. Autorski i specyficzny. Karmi nas tym, co najlepsze, oddając dary prosto z natury. To przepiękne i przepyszne owoce i warzywa. Sezonowość trzyma się jesieni i oferuje nam przygodę z dynią, pomarańczami, papryką, grzybami. To czas rozgrzewających przypraw, gęsiny i jagnięciny.

Jesienne opowieści już powoli toczą się u nas. Smakują wygodnie, układając się w niezwykle barwne kompozycje na talerzach. Gdzie wszystko gra swoją, ściśle określoną rolę. Jesienne opowieści potrafią zaskakiwać i zniewalać – często okazuje się, że w prostocie siła. A my lubimy prostotę, zatem wybieramy to, co nieskomplikowane, ale idealnie związane. Tworząc synergię smaków, zapachów, barw. I tak jesień przywitamy ziemniaczaną sałatką, która towarzyszy austriackim smakom – na naszym talerzu sznycel. Przywitamy też króliczymi pyzami, pieczoną w pomarańczach i winie gęsiną, czy udkiem młodej kury w towarzystwie tyrolskiego specku i dobrze dobranego rieslingu.

Nie zapominamy o darach lasu i grzybach, które dodają uroku i charakteru wielu potrawom na naszym stole. Tworzymy z nich leśne kompozycje, pełne przenikających się smaków, perfekcyjnie zestawionych, a czasami zaskakujących propozycji. Jesienią siła tkwi też w dyni, która potrafi oczarować pomysłowością. Tkwi w bakłażanach i paprykach, które same w sobie mogą stać się daniem idealnym, a umiejętnie wykorzystane, temperamentnie dopełnić smaku mięs i ryb. Jesień to też niezwykły czas jagnięciny i gęsiny, która za chwile będzie królować… A póki co, powoli przestawiamy się na jesienne myślenie i jesienne opowieści, które zaczynają toczyć się swoim rytmem…

KOPA GRILL PREZENTUJE…

Wiosna póki co nas nie rozpieszcza w tym roku. Może lato okaże się zaskakujące, ciepłe, głębokie. Jednak w niektórych okolicznościach – zwłaszcza okolicznościach Nowego Świata pory roku nie mają znaczenia kiedy się grilluje... Króluje u nas od niedawna, odczekał swoje...

JAKI JEST SEKRET NASZEGO KREMU Z PRAŻONEJ DYNI?

Dynia to produkt sezonowy, który jesienią często gości na naszych talerzach w wielu odsłonach. Najczęściej jednak w formie pysznego kremu. Jaki jest sekret naszej receptury kremu z dyni? Historia dyni w Polsce Pierwsze wzmianki o dyni w Polsce pochodzą z XVI wieku,...

JAGNIĘCINA – ZAPOMNIANY SMAK

U nas nieustannie wprost z nieodległych hal. Powszechnie chyba powoli powraca do łask, ale w Nowym Świecie jest tak trochę od zawsze, bo wyjątkowo ją cenimy i potrafimy o niej gustownie opowiadać... To mięso z klasą i istota dobrej, lekko wyszukanej, acz wciąż prostej...