Blog

ZAPRASZAMY DO NOWEGO ŚWIATA

Szanowni Państwo, zapraszamy i prezentujemy! Nasze nowe zaproszenia do Nowego Świata. W nowej odsłonie mogą stać się jeszcze bardziej trafionym prezentem dla...

PIERWSZE OZNAKI LATA

Orzeźwiający i świeży smak, który przypomina lata beztroskiego, sielskiego dzieciństwa, do którego zawsze chętnie wracamy myślami. Pierwsze oznaki lata,...

KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA – KIERUNEK ZDROWIE!

utworzone przez | sie 15, 2024 | Uncategorized | 0 komentarzy

Dlaczego? Podstawą diety śródziemnomorskiej są owoce morza, ryby, świeże warzywa i owoce. To tutaj na stołach królują aromatyczne, świeże zioła, drogocenne oliwa z oliwek. W wielu krajach kuchnia śródziemnomorska prezentuje swoją, indywidualną postać – dostosowaną do klimatu i dostępności produktów. Jednak mimo iż jej oblicze jest różne, można odnaleźć wspólny mianownik – to niska kaloryczność, lekkość, korzystny wpływ na nasze serce i układ krążenia. Bogata również w wino, a to czerwone, spożywane w umiarkowanych ilościach chroni nas przez rozwojem miażdżycy czy chorób nowotworowych.

Najbardziej popularne regiony kuchni śródziemnomorskiej to te afrykańskie: jak Maroko, czy Egipt, dalej już nasz rodzimy kontynent: Grecja, Francja, Hiszpania i oczywiście Włochy. Mimo iż tak daleko, czerpiemy w bielskim Nowym Świecie garściami, inspirując się potrawami głównie regionu południa Europy, gdzie najbardziej charakterystyczne jest użycie aromatycznych ziół i kultura picia wina. Kolejnym wspólnym mianownikiem (a i cechą wyróżniającą nas!) jest fakt miłości do gotowania, otwartości i gościnności – wszystkie te cechy spotkacie także w Naszej Restauracji. Łagodny klimat sprzyja gotowaniu, zwłaszcza przysmaków o niezapomnianym aromacie, wydobywanym z warzyw, stanowiących dodatek do wielu dań. Podstawą kuchni śródziemnomorskiej są oczywiście ryby i inne owoce morza – przyrządza się z nich zupy, gulasze, stanowią dodatek do makaronów. Najczęściej spotykane będą sola, flądra, grouper, a także anchois czy ośmiornica. Wśród mięs prym wiodą króliki, drób, wieprzowina, kozy i owce, którym oprócz mięsa zawdzięczamy też mleko, a dalej różne gatunki sera.

Co będzie najsłynniejszym śródziemnomorskim przysmakiem?

Wszystko zależy od kraju, który kulinarnie odwiedzamy – każdy z nich znany jest z kilku charakterystycznych dań. Grecja to gyros i tzatziki, Włochy to lasagne, risotto, parmezan i mozzarella, Francja to sery: camerbert, brie, roquefort, ślimaki, ratatouille czy trufle, Hiszpania – przede wszystkim paella i gaspacho… Obejmująca wiele regionów kuchnia śródziemnomorska to różnorodność, w której każdy znajdzie coś wyjątkowego dla siebie. Jej lekkość i delikatność sprawia, iż ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto ją wprowadzać do naszej codziennej diety.

KOPA GRILL PREZENTUJE…

Wiosna póki co nas nie rozpieszcza w tym roku. Może lato okaże się zaskakujące, ciepłe, głębokie. Jednak w niektórych okolicznościach – zwłaszcza okolicznościach Nowego Świata pory roku nie mają znaczenia kiedy się grilluje... Króluje u nas od niedawna, odczekał swoje...

JAKI JEST SEKRET NASZEGO KREMU Z PRAŻONEJ DYNI?

Dynia to produkt sezonowy, który jesienią często gości na naszych talerzach w wielu odsłonach. Najczęściej jednak w formie pysznego kremu. Jaki jest sekret naszej receptury kremu z dyni? Historia dyni w Polsce Pierwsze wzmianki o dyni w Polsce pochodzą z XVI wieku,...

JAGNIĘCINA – ZAPOMNIANY SMAK

U nas nieustannie wprost z nieodległych hal. Powszechnie chyba powoli powraca do łask, ale w Nowym Świecie jest tak trochę od zawsze, bo wyjątkowo ją cenimy i potrafimy o niej gustownie opowiadać... To mięso z klasą i istota dobrej, lekko wyszukanej, acz wciąż prostej...