Blog

ZAPRASZAMY DO NOWEGO ŚWIATA

Szanowni Państwo, zapraszamy i prezentujemy! Nasze nowe zaproszenia do Nowego Świata. W nowej odsłonie mogą stać się jeszcze bardziej trafionym prezentem dla...

PIERWSZE OZNAKI LATA

Orzeźwiający i świeży smak, który przypomina lata beztroskiego, sielskiego dzieciństwa, do którego zawsze chętnie wracamy myślami. Pierwsze oznaki lata,...

WINA NOWEGO ŚWIATA

utworzone przez | cze 2, 2024 | Uncategorized | 0 komentarzy

Winnice, z których inspiracje czerpie Nowy Świat są wszechobecne. Nieustannie poszukujemy w nich nowych historii – pełnych nietypowych smaków i niepowtarzalnych zapachów. Czerpiemy inspiracje, by ubogacić nasze, codzienne opowieści. Czerpiemy pomysły i natchnienie do zupełnie nowych historii, które tworzymy. Tworzymy z namiastką tego, co znaleźliśmy w różnych regionach winnych świata. Uzupełniamy o dobry smak i niebanalny pomysł. Albo kreślimy z uwzględnieniem wszystkiego, co tradycyjne… Tym razem trafiliśmy do Argentyny, przepełnionej ponad stuletnim winnym dobrem.

Luigi Bosca to jedna z winnic, która stała się symbolem argentyńskiego wina. Zarządzana od ponad 100 lat przez rodzinę Arizu, z zaangażowaniem i pasją, a co najważniejsze z wartościami i walorami przekazywanymi nieustannie z pokolenia na pokolenie. To historia, która początek znajduje w 1901 roku, a korzeniami sięga do XVIII wieku i kraju Basków, skąd pochodzi rodzina Arizu. Silne, europejskie dziedzictwo stało się największym, ale nie jedynym! skarbem tych win i tego regionu. Przeniesione, na nowe argentyńskie ziemie, doświadczenie zaowocowało pierwszą winiarnią w prowincji Mendoza. I tak rozpoczęła się argentyńska przygoda. Zaowocowało tak mocno, że trwa po dziś dzień, poniekąd tworząc winną historię Argentyny i przyczyniając się do jej niezwykłego winiarskiego sukcesu.

W Argentynie wino to element tradycji i kultury narodowej. To też jeden z najbardziej ekologicznych i surowych regionów świata. 4 razy większa powierzchnia od słynnej, winnej Francji, w której przyroda i krajobraz hipnotyzuje. To miejsce, gdzie wysokie szczyty idealnie współistnieją z równinami, gdzie bujna roślinność przeplata się z bezwzględną jałowością, a stepowe lasy mieszają się z lodowcami. Niesamowitość i tajemniczość w jednym. Na takim terenie, gdzie klimat kontynentalny, odpowiednia wysokość i różnorodność terrorów współgra ze sobą, gdzie znajdziemy czystość wód morskich i niezwykle suchą pogodę musiał zrodzić się winny raj. Argentyna i jej niezwykłe naturalne bogactwo sprawia, że wina z tego regionu świata to niepowtarzalna tożsamość i ponadprzeciętna jakość.

Na wyrazisty charakter win Luigi Bosca bez wątpienia wpływa też człowiek. Bo przecież wino to przede wszystkim człowiek! I winogrono. I ziemia. Tu ciągła innowacja, niezachwiana atmosfera pracy i dążenie do perfekcji argentyńskiego wina sprawiło, iż  rodzina Arizu stworzyła coś, co ciężko osiągnąć bez zaangażowania i prawdziwej pasji, bez miłości do ziemi i zrozumienia intencji winnicy. Stworzyła unikatowy styl i wyjątkową osobowość. Tu kultura, region i wino tworzą jedną, bez wątpienia indywidualną całość. Całość, która obecnie znaleźć może w najbardziej znanych restauracjach świata.

Nowy Świat lubi takie historie. Lubi autentyczność i niebanalny smak, dlatego Luigi Bosca znalazło miejsce i w naszej winnej witrynie…

KOPA GRILL PREZENTUJE…

Wiosna póki co nas nie rozpieszcza w tym roku. Może lato okaże się zaskakujące, ciepłe, głębokie. Jednak w niektórych okolicznościach – zwłaszcza okolicznościach Nowego Świata pory roku nie mają znaczenia kiedy się grilluje... Króluje u nas od niedawna, odczekał swoje...

JAKI JEST SEKRET NASZEGO KREMU Z PRAŻONEJ DYNI?

Dynia to produkt sezonowy, który jesienią często gości na naszych talerzach w wielu odsłonach. Najczęściej jednak w formie pysznego kremu. Jaki jest sekret naszej receptury kremu z dyni? Historia dyni w Polsce Pierwsze wzmianki o dyni w Polsce pochodzą z XVI wieku,...

JAGNIĘCINA – ZAPOMNIANY SMAK

U nas nieustannie wprost z nieodległych hal. Powszechnie chyba powoli powraca do łask, ale w Nowym Świecie jest tak trochę od zawsze, bo wyjątkowo ją cenimy i potrafimy o niej gustownie opowiadać... To mięso z klasą i istota dobrej, lekko wyszukanej, acz wciąż prostej...