Blog

ZAPRASZAMY DO NOWEGO ŚWIATA

Szanowni Państwo, zapraszamy i prezentujemy! Nasze nowe zaproszenia do Nowego Świata. W nowej odsłonie mogą stać się jeszcze bardziej trafionym prezentem dla...

PIERWSZE OZNAKI LATA

Orzeźwiający i świeży smak, który przypomina lata beztroskiego, sielskiego dzieciństwa, do którego zawsze chętnie wracamy myślami. Pierwsze oznaki lata,...

WINA NOWEGO ŚWIATA. ZAPACH ORIENTU.

utworzone przez | paź 17, 2023 | Uncategorized | 0 komentarzy

Orientalny klimat, zapachy z których słynie Wschód, niezwykła słodycz, którą czuć w tamtejszym powietrzu i wyrazistość. Ponadprzeciętny szacunek do ziemi i do tradycji pozwoliły stworzyć winnice, w których prym wiedzie upór i jakość gleby. Rolnictwo organiczne, które jest tutaj na pierwszym miejscu, pozwala na stworzenie win, jakich świat nie widział. Rodzina Johnny’ego R. Saadé czerpie z korzeni Lewantu i starożytnych winnic Wschodu, które przechodzą obecnie swój renesans. Pasja, miłość do wyzwań i silna tradycja wschodnia osadzona w starożytnych miastach Laodycea, Aleksandria, czy Trypolis pozwoliła na stworzenie niezwykłych winnic w Libanie i Syrii. Nam z kolei pozwoliła na opowiedzenie tej historii i zaproszenie do smakowania Wschodu w progach Nowego Świata.

Robienie dobrego wina w Syrii to dzisiaj prawdziwe wyzwanie i spora trudność, zwłaszcza kiedy zwrócimy uwagę na brak kultury i infrastruktury winiarskiej, o konflikcie wojennym nie wspominając. Mimo tych losowych przeciwności, ciężko bo ciężko, ale jednak bracia Saadé – Karim i Sandro, na stokach góry Bargylus stworzyli winnicę, korzystając z tradycji winiarskich epoki grecko-rzymskiej. To w tym okresie historycznym, w okolicach syryjskiego miasta Latakia i Ugarit, stoki góry zostały bogato pokryte winoroślą.

Bargylus znajduje się dokładnie w pobliżu Deir Touma, które możemy przetłumaczyć dosłownie jako klasztor Tomasza – to archeologiczne pozostałości, które przypominają o dawnej potędze Wschodu. A wino? Wino reprezentuje typowo śródziemnomorskim styl, pełen siły i wyrafinowania w idealnych proporcjach. Butelka, w której dominuje mocna barwa, aromat mineralności i owoców przeplatany został orientalną słodyczą, co w ostatecznym kształcie daje nam trunek o wyjątkowych walorach smakowych i zapachowych, zamknięty w niej. Równowagę pozwala zachować dojrzałość winogron, która balansuje słodycz, uzyskaną podczas procesu ich dojrzewania. Z kolei zasolenie pochodzące z wapienia, pozwala uwidocznić tożsamość gleby, a przez to wydobyć charakter wina, nadając mu specyficznych tylko dla tego regionu, indywidualnych cech.

Wina Bargylus docenia się jeszcze bardziej, wiedząc iż ich produkcja jest niezwykle skomplikowana. Bracia Saadé od początku zbrojnego konfliktu mają spore trudności z dotarciem do posiadłości winnej na stokach góry. Oprócz problemów związanych z bezpieczeństwem, dochodzą tutaj kwestie logistyczne. I tak, zbiory winogron są konsultowane telefonicznie, a ich próbki wysyłane do degustacji w Bejrucie… taksówką. Eksport win jest także niezwykle utrudniony. Mimo tych przeciwności, Karim i Sandro robią swoje, a ich filozofia tworzenia wina zamyka się w jakości gleby i bezkompromisowości. Dzięki czemu, i my mamy ogromną szansę, by posmakować Wschodu. Mamy też ogromny szacunek do pracy, jaką każdego dnia bracia wykonują, po to, by winiarskim tradycjom Syrii i Libanu przywrócić niekwestionowane, uznane miejsce w winiarskim świecie win, tak bardzo dziś zapomnianych i nieznanych.

KOPA GRILL PREZENTUJE…

Wiosna póki co nas nie rozpieszcza w tym roku. Może lato okaże się zaskakujące, ciepłe, głębokie. Jednak w niektórych okolicznościach – zwłaszcza okolicznościach Nowego Świata pory roku nie mają znaczenia kiedy się grilluje... Króluje u nas od niedawna, odczekał swoje...

JAKI JEST SEKRET NASZEGO KREMU Z PRAŻONEJ DYNI?

Dynia to produkt sezonowy, który jesienią często gości na naszych talerzach w wielu odsłonach. Najczęściej jednak w formie pysznego kremu. Jaki jest sekret naszej receptury kremu z dyni? Historia dyni w Polsce Pierwsze wzmianki o dyni w Polsce pochodzą z XVI wieku,...

JAGNIĘCINA – ZAPOMNIANY SMAK

U nas nieustannie wprost z nieodległych hal. Powszechnie chyba powoli powraca do łask, ale w Nowym Świecie jest tak trochę od zawsze, bo wyjątkowo ją cenimy i potrafimy o niej gustownie opowiadać... To mięso z klasą i istota dobrej, lekko wyszukanej, acz wciąż prostej...