Blog

ZAPRASZAMY DO NOWEGO ŚWIATA

Szanowni Państwo, zapraszamy i prezentujemy! Nasze nowe zaproszenia do Nowego Świata. W nowej odsłonie mogą stać się jeszcze bardziej trafionym prezentem dla...

PIERWSZE OZNAKI LATA

Orzeźwiający i świeży smak, który przypomina lata beztroskiego, sielskiego dzieciństwa, do którego zawsze chętnie wracamy myślami. Pierwsze oznaki lata,...

TRADYCYJNE POTRAWY WIGILIJNE W BIELSKU-BIAŁEJ

utworzone przez | gru 14, 2023 | Uncategorized | 0 komentarzy

Współcześnie na stołach Bielszczan pojawiają się tradycyjne potrawy – czyli  karp, sałatka kartoflana, pierogi z kapustą i grzybamibarszcz, zupa grzybowa oraz kutia. Cofnijmy się do XIX i XX wieku i zobaczmy, jakie potrawy wówczas przyrządzano.

Jak wyglądały Święta Bożego Narodzenia w 1911 w zaborze austro-węgierskim, do którego należał wówczas okręg bielsko-bialski? Dzięki Gazecie Lwowskiej dowiadujemy się, że na stołach wigilijnych mieszkańców gościły takie dania jak: zupa z ryb z łazankami albo migdałowa, łupacz w sosie chrzanowym i sandacz z jajami i masłem. Tradycyjna wieczerza nie mogła obyć się bez karpia smażonego, kapusty czerwonej duszonej oraz kompotu z suszu. Święta obfitowały także w słodkie dania – łazanki z makiem i miodem lub znaną do dziś kutię. Zamożni mieszkańcy mogli sobie pozwolić na szczupaka w majonezie, który był gotowany w auszpiku (galarecie z żelatyny lub z wywaru z głów ryb) z dodatkiem pikli i jaj. Inne ciekawe pozycje w menu mieszkańców naszego regionu to sandacz z jajami siekanymi i masłem oraz karp smażony z sałatką z selera i kartofli. Przygotowywano także krem czekoladowy, a stół wigilijny uginał się od owoców, pierników, ciast i bakalii. 

O tradycji kulinarnej Świąt Bielska – Białej dowiadujemy się dużo z powieści Marii Wardas „Wyłom”, traktującej o życiu mieszkańców Śląska Cieszyńskiego na przełomie XIX/XX wieku. Pisarka poświęciła Wigilii cały rozdział, nie zapominając także o przepisach świątecznych. Z kart powieści dowiadujemy się o specjalnych plackach, pieczonych z różnych rodzajów mąki i wody oraz o kluskach z masłem i suszonych śliwkach. 

A jakie potrawy zagoszczą na Waszych stołach w Wigilię? Życzymy Wam Spokojnych, Zdrowych Świąt Bożego Narodzenia w rodzinnym gronie. 

KOPA GRILL PREZENTUJE…

Wiosna póki co nas nie rozpieszcza w tym roku. Może lato okaże się zaskakujące, ciepłe, głębokie. Jednak w niektórych okolicznościach – zwłaszcza okolicznościach Nowego Świata pory roku nie mają znaczenia kiedy się grilluje... Króluje u nas od niedawna, odczekał swoje...

JAKI JEST SEKRET NASZEGO KREMU Z PRAŻONEJ DYNI?

Dynia to produkt sezonowy, który jesienią często gości na naszych talerzach w wielu odsłonach. Najczęściej jednak w formie pysznego kremu. Jaki jest sekret naszej receptury kremu z dyni? Historia dyni w Polsce Pierwsze wzmianki o dyni w Polsce pochodzą z XVI wieku,...

JAGNIĘCINA – ZAPOMNIANY SMAK

U nas nieustannie wprost z nieodległych hal. Powszechnie chyba powoli powraca do łask, ale w Nowym Świecie jest tak trochę od zawsze, bo wyjątkowo ją cenimy i potrafimy o niej gustownie opowiadać... To mięso z klasą i istota dobrej, lekko wyszukanej, acz wciąż prostej...